niedziela, 6 grudnia 2015

Razowy makowiec na Święta

Nie taki diabeł straszny...i wegański makowiec nie traci na wartości, kiedy zrobimy go w wersji bez użycia produktów odzwierzęcych.

Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki orkiszowej drobnej
50 g drożdży
6 łyżek ksylitolu
250 ml mleka sojowego waniliowego
5 łyżek oleju ryżowego
szczypta soli

Składniki na masę makową:
0,5 kg maku
1,5sparzonej cytryny
pół szklanki brązowego cukru oraz pół szklanki wody
jagody goi
orzechy
siemię lniane
3 łyżki suchej kaszy jaglanej
mleko sojowe waniliowe
Cukier z prawdziwą wanilią


Wykonanie:
  1. Mak zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny.
  2. W międzyczasie wstaw cukier brązowy z wodą do zagotowania i kiedy cukier się rozpuści – wrzuć plastry cytryny do roztworu i pozostaw do powolnego gotowania się przez około 40 minut. Z cytryny wcześniej usuń pestki – będziemy ją mielić razem z makiem i kaszą jaglaną.
  3. Podgrzej odrobinę mleka sojowego i rozpuść w letnim mleku 50 g drożdży oraz łyżkę ksylitolu – pozostaw na 15 minut aby wyrosły.
  4. Kaszę jaglaną ugotuj mniej więcej w połowie szklanki mleka roślinnego do miękkości, jeśli będzie chłonąć mleko – dolewaj aby kasza stała się miękka.
  5. Mak zmiel w maszynce 3-krotnie. Dodaj do niego ugotowaną już kaszę jaglaną. Zmiel wszystko razem.
  6. Jeśli w tym czasie ugotuje się cytryna, zmiel ją razem z makiem i kaszą.
  7. Dodaj do maku 5 łyżek ksylitolu oraz orzechy i suszone owoce oraz cukier z wanilią.
  8. Kiedy drożdże podrosną przesiej przez sito mąkę orkiszową. Dodaj szczyptę kurkumy, olej ryżowy, drożdże, 250 ml ciepłego roślinnego mleka, ksylitol, szczyptę soli. Zagnieć ciasto aby pojawiły się pęcherzyki powietrza wewnątrz.
  9. Takie ciasto pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę.
  10. Po tym czasie ciasto podziel na pół, rozwałkuj, nałóż masę makową, zawiń i piecz około 40-45 min w 170 stopniach.
  11. Smacznego :)









Zerknij też na ...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz