Nie taki diabeł straszny...i wegański
makowiec nie traci na wartości, kiedy zrobimy go w wersji bez użycia
produktów odzwierzęcych.
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
orkiszowej drobnej
50 g drożdży
6 łyżek
ksylitolu
250 ml mleka
sojowego waniliowego
5 łyżek oleju
ryżowego
szczypta soli
Składniki na masę makową:
0,5 kg maku
1,5sparzonej
cytryny
pół szklanki
brązowego cukru oraz pół szklanki wody
jagody goi
orzechy
siemię lniane
3 łyżki suchej
kaszy jaglanej
mleko sojowe
waniliowe
Cukier z prawdziwą wanilią
Cukier z prawdziwą wanilią
Wykonanie:
- Mak zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny.
- W międzyczasie wstaw cukier brązowy z wodą do zagotowania i kiedy cukier się rozpuści – wrzuć plastry cytryny do roztworu i pozostaw do powolnego gotowania się przez około 40 minut. Z cytryny wcześniej usuń pestki – będziemy ją mielić razem z makiem i kaszą jaglaną.
- Podgrzej odrobinę mleka sojowego i rozpuść w letnim mleku 50 g drożdży oraz łyżkę ksylitolu – pozostaw na 15 minut aby wyrosły.
- Kaszę jaglaną ugotuj mniej więcej w połowie szklanki mleka roślinnego do miękkości, jeśli będzie chłonąć mleko – dolewaj aby kasza stała się miękka.
- Mak zmiel w maszynce 3-krotnie. Dodaj do niego ugotowaną już kaszę jaglaną. Zmiel wszystko razem.
- Jeśli w tym czasie ugotuje się cytryna, zmiel ją razem z makiem i kaszą.
- Dodaj do maku 5 łyżek ksylitolu oraz orzechy i suszone owoce oraz cukier z wanilią.
- Kiedy drożdże podrosną przesiej przez sito mąkę orkiszową. Dodaj szczyptę kurkumy, olej ryżowy, drożdże, 250 ml ciepłego roślinnego mleka, ksylitol, szczyptę soli. Zagnieć ciasto aby pojawiły się pęcherzyki powietrza wewnątrz.
- Takie ciasto pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto podziel na pół, rozwałkuj, nałóż masę makową, zawiń i piecz około 40-45 min w 170 stopniach.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz