sobota, 12 grudnia 2015

Świąteczne kruche ciasteczka

Kto powiedział, że przed świętami trzeba się narobić?
Kto powiedział,że zasiadając przy stole świątecznym ze swoją rodziną ma nam prawie kapać pot z czoła, bo tyle było przygotowań.
Najważniejszy dla mnie w tym czasie jest moment z rodziną, spędzany na rozmowach, a jedzenia nie musi być tyle, aby stoły się uginały.
Je się tyle, ile normalnie...bo przecież w międzyczasie trzeba wejść na matę i praktykować ashtanga yogę, bez tego elementu święta nie są świętami.
Jedzenie jest wyszukane i takie, które smakuje tylko raz w roku, jak maminy żur na własnoręcznie zakiszonym zakwasie, pierogi z kapustą i grzybami oraz łakocie.
Te ciasteczka, które Wam dziś oferuję są proste, zawierają niewiele składników i smakują wyśmienicie.

Składniki:
150 g wegańskiej margaryny Alsan
50 g ksylitolu
2 łyżeczki przyprawy do sernika
150 g mąki orkiszowej drobnej
70 g mąki ziemniaczanej
szczypta cynamonu, soli i kurkumy

Wykonanie:

  1. Margarynę utrzeć należy mikserem na gładką i jednolitą masę wraz z ksylitolem -Z.
  2. Dodać szczyptę cynamonu - M oraz soli - W.
  3. Dodać mąkę orkiszową przesianą przez sitko - D
  4. Szczyptę kurkumy - O
  5. Mąkę ziemniaczaną - Z oraz przyprawę do sernika.
  6. Wymieszać ręką wszystkie składniki i zwartą masę ciasteczkową włożyć o lodówki na około godzinę.
  7. Po tym czasie nagrzać piekarnik na 180 stopni.
  8. Pokroić masę w małe kwadraty i możecie albo wykrawać kształty, albo jak ja zrobić płaskie ciasteczka i robić wzorki widelcem.
  9. Smakują wyśmienicie.
Smacznego!












Zerknij też na ...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz