niedziela, 20 grudnia 2015

Wegańska wersja ciasteczek OREO

Niedawno chcieliśmy kupić wegańskie fajne herbatniki do kawy w sklepie...po przejrzeniu wszystkich opakowań, świadomi tego, czym nas faszerują odeszliśmy z kwitkiem od półki sklepowej jednego z supermarketów...to, że coś jest wegańskie, niekoniecznie wyprodukowano na szeroką skalę jest zdrowe, a dla nas weganizm = ZDROWIE.
Nie będziemy zadowalać się syropem glukozowym lub tłuszczem palmowym tylko dlatego, ze koncerny tną koszty. Nie będziemy truć naszych organizmów tylko dlatego, że nie chce się nam stanąć i upiec czegoś w domu, a rytuał picia kawy należy do naszych obowiązkowych podczas wspólnych weekendów w domu.
Na całe szczęście oboje kochamy eksperymenty kuchenne i jak się okazuje 11-latek w domu podziela naszą pasję i lubi nasze domowej produkcji słodycze, zwłaszcza, że są bez cukru a słodkie.
Ciasteczka są gryczano-orkiszowe, a wyjątkowo delikatne nadzienie rozkłada na łopatki nadzienie z naleśników ( cukier waniliowy + twaróg), jakie uwielbiałam, jako dziecko. I przyznam się szczerze, nigdy nie jadłam ich oryginalnej wersji sklepowej...

Składniki na około 20 ciasteczek oreo:
140 g mąki gryczanej - zmieliłam w młynku kaszę gryczaną niepaloną i przesiałam przez sitko
60 g mąki  orkiszowej drobnej przesianej przez sitko
szczypta kurkumy
3 łyżki mąki z ciecierzycy
40 g kakao - możecie użyć karobu
szczypta cynamonu i soli
2 łyżki inuliny
2 łyżeczki kamienia winnego
70 g ksylitolu
80 g miodu
70 ml oleju kokosowego
60 ml mleka - u mnie ryżowe waniliowe
kilka kropel soku z cytryny

Składniki na nadzienie:
50 g wiórków kokosowych
150 g naturalnego tofu
ok 200 ml mleka kokosowego w kartonie
60 g ksylitolu
łyżka soku z cytryny aby zakwasić tofu

Wykonanie:


  1. Mąkę orkiszową przesiej - D
  2. Mąkę gryczaną również - O oraz kakao - O
  3. Mąkę z ciecierzycy również przesiej - Z, dodaj ksylitol
  4. Szczyptę cynamonu - M, soli i kamienia winnego - W
  5. Kilka kropel soku z cytryny - D, szczyptę kurkumy - D
  6. W osobnym naczyniu zmieszaj olej kokosowy, mleko roślinne oraz miód - Z. 
  7. Dodaj do suchych składników.
  8. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki na około godzinę aby stwardniało
  9. Do kielicha blendera wrzuć wiórki kokosowe - Z, zblenduj troszkę, aby wiórki były mniej wyczuwalne.
  10. Dodaj mleko kokosowe - Z następnie ksylitol
  11. Szczyptę cynamonu - M
  12. Tofu, szczyptę soli - W
  13. Sok z cytryny - D
  14. Zmiksuj wszystko na gładko i odstaw aby się składniki przegryzły.
  15. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki - powinno być dość twarde.
  16. Rozwałkuj na stolnicy, ja nie używałam do podsypania mąki, gdyż ciasto podważone lekko nożem fajnie odchodzi.
  17. Rozwałkuj ciasto, kieliszkiem wykrawaj ciasteczka i układaj na blaszce do pieczenia.
  18. Piecz około 10 minut w mniej niż 180 stopni i pilnuj, aby od grzałki ciasto nie przypiekło się za bardzo.
  19. Wyjmij, wystudź, nałóż masę między dwa ciasteczka. Zostaw na noc, aby sobą nasiąkły, gdyż zaraz po nałożeniu masa wychodzi bokiem :)
Smacznego.













Zerknij też na ...


2 komentarze: