Niedawno chcieliśmy kupić wegańskie fajne herbatniki do kawy w sklepie...po przejrzeniu wszystkich opakowań, świadomi tego, czym nas faszerują odeszliśmy z kwitkiem od półki sklepowej jednego z supermarketów...to, że coś jest wegańskie, niekoniecznie wyprodukowano na szeroką skalę jest zdrowe, a dla nas weganizm = ZDROWIE.
Nie będziemy zadowalać się syropem glukozowym lub tłuszczem palmowym tylko dlatego, ze koncerny tną koszty. Nie będziemy truć naszych organizmów tylko dlatego, że nie chce się nam stanąć i upiec czegoś w domu, a rytuał picia kawy należy do naszych obowiązkowych podczas wspólnych weekendów w domu.
Na całe szczęście oboje kochamy eksperymenty kuchenne i jak się okazuje 11-latek w domu podziela naszą pasję i lubi nasze domowej produkcji słodycze, zwłaszcza, że są bez cukru a słodkie.
Ciasteczka są gryczano-orkiszowe, a wyjątkowo delikatne nadzienie rozkłada na łopatki nadzienie z naleśników ( cukier waniliowy + twaróg), jakie uwielbiałam, jako dziecko. I przyznam się szczerze, nigdy nie jadłam ich oryginalnej wersji sklepowej...
Składniki na około 20 ciasteczek oreo:
140 g mąki gryczanej - zmieliłam w młynku kaszę gryczaną niepaloną i przesiałam przez sitko
60 g mąki orkiszowej drobnej przesianej przez sitko
szczypta kurkumy
3 łyżki mąki z ciecierzycy
40 g kakao - możecie użyć karobu
szczypta cynamonu i soli
2 łyżki inuliny
2 łyżeczki kamienia winnego
70 g ksylitolu
80 g miodu
70 ml oleju kokosowego
60 ml mleka - u mnie ryżowe waniliowe
kilka kropel soku z cytryny
Składniki na nadzienie:
50 g wiórków kokosowych
150 g naturalnego tofu
ok 200 ml mleka kokosowego w kartonie
60 g ksylitolu
łyżka soku z cytryny aby zakwasić tofu
Wykonanie:
Zerknij też na ...
Nie będziemy zadowalać się syropem glukozowym lub tłuszczem palmowym tylko dlatego, ze koncerny tną koszty. Nie będziemy truć naszych organizmów tylko dlatego, że nie chce się nam stanąć i upiec czegoś w domu, a rytuał picia kawy należy do naszych obowiązkowych podczas wspólnych weekendów w domu.
Na całe szczęście oboje kochamy eksperymenty kuchenne i jak się okazuje 11-latek w domu podziela naszą pasję i lubi nasze domowej produkcji słodycze, zwłaszcza, że są bez cukru a słodkie.
Ciasteczka są gryczano-orkiszowe, a wyjątkowo delikatne nadzienie rozkłada na łopatki nadzienie z naleśników ( cukier waniliowy + twaróg), jakie uwielbiałam, jako dziecko. I przyznam się szczerze, nigdy nie jadłam ich oryginalnej wersji sklepowej...
Składniki na około 20 ciasteczek oreo:
140 g mąki gryczanej - zmieliłam w młynku kaszę gryczaną niepaloną i przesiałam przez sitko
60 g mąki orkiszowej drobnej przesianej przez sitko
szczypta kurkumy
3 łyżki mąki z ciecierzycy
40 g kakao - możecie użyć karobu
szczypta cynamonu i soli
2 łyżki inuliny
2 łyżeczki kamienia winnego
70 g ksylitolu
80 g miodu
70 ml oleju kokosowego
60 ml mleka - u mnie ryżowe waniliowe
kilka kropel soku z cytryny
Składniki na nadzienie:
50 g wiórków kokosowych
150 g naturalnego tofu
ok 200 ml mleka kokosowego w kartonie
60 g ksylitolu
łyżka soku z cytryny aby zakwasić tofu
Wykonanie:
- Mąkę orkiszową przesiej - D
- Mąkę gryczaną również - O oraz kakao - O
- Mąkę z ciecierzycy również przesiej - Z, dodaj ksylitol
- Szczyptę cynamonu - M, soli i kamienia winnego - W
- Kilka kropel soku z cytryny - D, szczyptę kurkumy - D
- W osobnym naczyniu zmieszaj olej kokosowy, mleko roślinne oraz miód - Z.
- Dodaj do suchych składników.
- Zagnieć ciasto i włóż do lodówki na około godzinę aby stwardniało
- Do kielicha blendera wrzuć wiórki kokosowe - Z, zblenduj troszkę, aby wiórki były mniej wyczuwalne.
- Dodaj mleko kokosowe - Z następnie ksylitol
- Szczyptę cynamonu - M
- Tofu, szczyptę soli - W
- Sok z cytryny - D
- Zmiksuj wszystko na gładko i odstaw aby się składniki przegryzły.
- Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki - powinno być dość twarde.
- Rozwałkuj na stolnicy, ja nie używałam do podsypania mąki, gdyż ciasto podważone lekko nożem fajnie odchodzi.
- Rozwałkuj ciasto, kieliszkiem wykrawaj ciasteczka i układaj na blaszce do pieczenia.
- Piecz około 10 minut w mniej niż 180 stopni i pilnuj, aby od grzałki ciasto nie przypiekło się za bardzo.
- Wyjmij, wystudź, nałóż masę między dwa ciasteczka. Zostaw na noc, aby sobą nasiąkły, gdyż zaraz po nałożeniu masa wychodzi bokiem :)
Smacznego.
Domowe=zdrowe i pyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuń