Smakując muffinek dziś z powidłami śliwkowymi Jarek stwierdził, że to taka "owsianka" na ciepło...i w sumie miał racje. Orzechy, migdały, mleko roślinne, kiwi, jagody goji, banany i płatki wsiane górskie...z dodatkiem cukru kokosowego smakują naprawdę wyśmienicie.
Są mało słodkie i dlatego wykorzystanie zapasów powideł śliwkowych jeszcze z zeszłego roku stanowi doskonałe połączenie a jednocześnie eliminację cukru z wypieków.
A kruszonka ze zmielonych w młynku orzechów ziemnych nadaje muffinkom charakteru :)
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych górskich
pół szklanki soku mandarynkowego
1,5 szklanki mleka roślinnego - u mnie ryżowe waniliowe
łyżka octu jabłkowego
2 łyżeczki kamienia winnego
łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki inuliny
3 łyżki cukru kokosowego
2 dojrzałe banany
1,5 szklanki mąki orkiszowej drobnej
szczypta kurkumy
dwie garści jagód goji
garść orzechów ziemnych
pół szklanki zmielonych migdałów
Wykonanie:
- Mleko zalej octem jabłkowym i odstaw na chwilkę - D.
- Po chwili dodaj do niego szczyptę kurkumy - O, cukier kokosowy - Z wraz z sokiem z mandarynek - Z.
- Płatki owsiane wsyp do miski, zalej mlekiem z dodatkami.
- Odstaw to na około 10-15 minut.
- Banany wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę -Z. Dodaj do płatków, a następnie dorzuć jagody goji - Z.
- Do osobnej miski wsyp sodę wraz z kamieniem winnym - W, przesiej mąkę orkiszową - D, szczyptę kurkumy - O oraz inulinę z migdałami - Z. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Składniki suche połącz z mokrymi bardzo delikatnie.
- Nałóż do foremek - na wierzch daj kawałki kiwi oraz posypkę z orzechów ziemnych
- Piekarnik nastaw na 180 stopni i piecz w nagrzanym około 25 minut.
- Wystudź i zajadaj z powidłami śliwkowymi.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz