niedziela, 24 stycznia 2016

Wegańskie brownie z fasoli

No...wreszcie się odważyłam upiec ciasto na bazie fasoli. Wszyscy pieką, wszyscy się zachwycają...a ja się wiecznie bałam.
W weekend byliśmy u rodziny...jadłam pyszne kruche ciasto z owocami podawane na ciepło...zrobione rękoma i duszą osoby, która piecze w dużych ilościach i bez "zaglądania" na to co daje i ile daje. Ciasto było pyszne oraz sam pomysł podawania kruchego ciasta na ciepło był genialny, ale oboje nas "przesłodziło". W drodze do domu rozmawialiśmy o tym, jak przeciętny zjadacz chleba zaburza sobie smak dużą ilością cukru.
Kiedy nie byłam jeszcze wegetarianką, pamiętam, jak sama mówiłam, że obiadu dla mnie może nie być, ale wafelki mają być zawsze. Kochałam słodycze.
Teraz też kocham, ale mam świadomość tego, że można kombinować i że większość słodkiego w moim wykonaniu dla miłośników słodyczy może być za słodka.
Uwielbiam czuć delikatną słodycz, a nie tylko cukier w cieście...i dlatego ciasto z fasoli choć na cukrze kokosowym, można polać sobie syropem daktylowym, klonowym lub dać odrobinę powideł na wierzch :)

Składniki:
2,5 szklanki ugotowanej czarnej fasoli
1 szklanka cukru kokosowego
3 łyżki inuliny
dwie łyżeczki u mnie kamienia winnego, ale możecie dać proszek do pieczenia, choć zachęcam do używania kamienia
3,4 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
masło z orzechów nerkowca i wiórki kokosowe do posypania
3,4 szklanki kakao - może być karob albo pół na pół
3 łyżki płynnego oleju kokosowego
2 łyżki zmielonego siemiena lnianego + 6 łyżek wody - wymieszać
3 łyżki tahini
kilka kropli soku z cytryny
szczypta cynamonu
10 łyżek mleka roślinnego

Wykonanie:

  1. Fasolę ugotować do miękkości. Można lekko nawet rozgotować, wtedy ciasto ma lepszą konsystencję. Oczywiście nie polecam fasoli z puszki :) ze względów zdrowotnych.
  2. Siemię lniane zalać wodą i odstawić na około 10 minut.
  3. Fasolę zmielić na gładko - u nas w przystawce do wyciskarki :) - W
  4. Dodać kilka kropli soku z cytryny - D.
  5. Kakao lub karob - O.
  6. Gorzką czekoladę rozpuszcozną w kąpieli wodnej - O.
  7. Cukier kokosowy, płynny olej kokosowy, tahini - Z.
  8. Inulinę - Z.
  9. Szczyptę cynamonu - M
  10. Kamień winny lub proszek do pieczenia - W.
  11. Wymieszać wszystkie składniki, na wierzch ułożyć masło orzechowe i wiórki z kokosa, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 45 minut w 180 stopniach.
  12. Po wystudzeniu zajadać do woli...:)


3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda! Ja mam podobnie, słodycze idealnie słodkie dla mnie są zawsze za mało słodkie np. dla mojej mamy. Dlatego też często obcinam ilość cukru w przepisach albo szukam jakichś innych ciekawych alternatyw (choć nie zawsze). A w razie czego zawsze można ciacho dosłodzić na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jasne :) My ostatnio wykorzystujemy w domu powidła śliwkowe...są idealnie słodkie a do ciast nadają się znakomicie i pięknie wyglądają na kawałku ciasta...:)

    OdpowiedzUsuń