Za oknem pojawia się
mróz, w kalendarzu coraz bliżej grudzień, a w mojej
wegańskiej głowie myśli się kotłują, co wegańskiego zagości
na naszych rodzinnych świętach, co zrobić, aby zachwycić smakiem
moją rodzinę...
Okres zimowych Świąt
Bożego Narodzenia wiąże się z czasem spotkań, odwiedzin rodziny
i długich rozmów przy stole. To czas kiedy oczywiście codzienna praktyka jogi nie powinna iść
w odstawkę, zatem potrawy na stole niech nie będą tłuste, ciężkie i spożywane w dużej ilości.
Wegańskie wersje wyjątkowych smaków na świątecznym stole można szykować w tysiącach odsłon i gwarantuję, że nieobecność ryb czy nabiału sprawi, że czegoś będzie nam jednak brakować.
i długich rozmów przy stole. To czas kiedy oczywiście codzienna praktyka jogi nie powinna iść
w odstawkę, zatem potrawy na stole niech nie będą tłuste, ciężkie i spożywane w dużej ilości.
Wegańskie wersje wyjątkowych smaków na świątecznym stole można szykować w tysiącach odsłon i gwarantuję, że nieobecność ryb czy nabiału sprawi, że czegoś będzie nam jednak brakować.
Pierwszy idzie w Wasze
ręce przepis na sernik bez sera ale za to z kaszą jaglaną i tofu.
Składniki na masę
„serową”:
2
opakowania tofu naturalnego po 180 g
½
szklanki świeżo ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
cukier
z prawdziwą wanilią
szczypta
kurkumy
skórka
z 2 cytryn
około
350 g schłodzonego mleka kokosowego
łyżeczka
kamienia winnego lub proszku do pieczenia
70 g
ksylitolu
2
łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na spód:
150
g mąki gryczanej
szczypta
kurkumy
łyżka
kakao
50
ml oleju kokosowego
100
g syropu z agawy
50
ml mleka z orzechów nerkowca
100
g płatków owsianych górskich zmielonych na mąkę
szczypta
soli
Wykonanie:
- Składniki na spód połączyć ze sobą, zagnieść ciasto, jeśli jest za gęste dolewać po odrobinie mleka roślinnego. Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem i umieścić ciasto na spód sernika.
Piec 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ostudzić. - W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną.
- Tofu przełożyć do miski, zblendować na gładko, dodać proszek do pieczenia albo kamień winny, szczyptę soli.
- Dodać sok z wyciśniętych cytryn, skórkę cytrynową.
- Kaszę jaglaną, ksylitol, cukier z wanilią. Wszystko razem dokładnie zmiksować, aby nie powstała żadna grudka.
- Mleko kokosowe schłodzić w lodówce co najmniej 24 godziny. Po tym czasie wyjąć z lodówki, zblendować mikserem lub blenderem. Łyżkę miksowanej masy z tofu przełożyć do ubitego mleka kokosowego, delikatnie wymieszać, a następnie mleko przełożyć do całej masy z tofu. Bardzo delikatnie wymieszajcie, aby mleko kokosowe nie straciło sprężystości.
- Masę przelać na blaszki ze spodem. Masa będzie dość rzadka, ale po wystudzeniu uwierzcie mi, będzie przepysznie sprężysta.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i tak piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 i piec 45 minut.
- Po wyjęciu koniecznie przestudzić.
- Wierzch możecie ozdobić musem owocowym, u nas był mus z awokado i banana z kakao.
Sernik
z tofu obowiązkowo musi być zakropiony sokiem z cytryny, traci
dzięki temu mdławy posmak tofu, a zyskuje zupełnie nowe oblicze.
Mam
nadzieję, że moja rodzina będzie nim równie zachwycona, jak
my :)
Smacznego
Zdjęcia wbijają w glebę :D
OdpowiedzUsuńCieszę się :) sernik wbił nas w nią jeszcze bardziej
Usuń