czwartek, 12 listopada 2015

Mocno czekoladowe ciasto

Wraz z moją znajomą prowadzimy kulinarne warsztaty dla dzieci ZDROWY TALERZ. Uczymy, że zdrowo oznacza smacznie...że zdrowe odżywianie to jedzenie właściwie wszystkiego tylko inaczej zrobionego...i że ciasto może być smaczne i zdrowe i mocno czekoladowe.
Takie właśnie jest ciasto bez białej mąki, bez jajek, z kakao o obniżonej zawartości tłuszczu oraz bez cukru...jest obłędnie czekoladowe i już wiem, że rób modyfikacji tego ciasta będzie niebawem więcej :)

Składniki:
1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej
szklanka ksylitolu lub 3/4 w zależności od smaku
szczypta cynamonu
5 łyżek oleju ryżowego
4 łyżki kopiaste kakao
szczypta cynamonu
łyżeczka kamienia winnego
szklanka mleka roślinnego
łyżeczka octu jabłkowego
szczypta kurkumy
szklanka mleka roślinnego
szczypta soli

Wykonanie:

  1. Mleko roślinne albo zróbcie sami, albo wlejcie do kubka mleko i połączcie z octem jabłkowym. U nas było mleko zrobione z migdałów.
  2. Mąkę przesiej przez sitko -D
  3. Szczypta kurkumy - O i kakao - O
  4. Ksylitol zmielony w młynku na puder - Z
  5. Szczypta cynamonu - M
  6. Łyżeczka kamienia winnego i szczypta soli - W
  7. Suche składniki wymieszać ze sobą, w osobnym naczyniu zmieszać płynne - mleko z octem jabłkowym -D, szczyptą kurkumy - O, wraz z olejem - Z.
  8. Wymieszać suche z mokrymi dokładnie używając łyżki.
  9. Ciasto przelać do formy i piec w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka.
  10. Zajadać z dżemem, granatem, albo ot tak, do kawy :)
Smacznego...






Zerknij też na ...


3 komentarze: