poniedziałek, 23 listopada 2015

Świąteczny cytrynowy sernik z tofu

Za oknem pojawia się mróz, w kalendarzu coraz bliżej grudzień, a w mojej wegańskiej głowie myśli się kotłują, co wegańskiego zagości na naszych rodzinnych świętach, co zrobić, aby zachwycić smakiem moją rodzinę...

Okres zimowych Świąt Bożego Narodzenia wiąże się z czasem spotkań, odwiedzin rodziny
i długich rozmów przy stole. To czas kiedy oczywiście codzienna praktyka jogi nie powinna iść
w odstawkę, zatem potrawy na stole niech nie będą tłuste, ciężkie i spożywane w dużej ilości.
Wegańskie wersje wyjątkowych smaków na świątecznym stole można szykować w tysiącach odsłon i gwarantuję, że nieobecność ryb czy nabiału sprawi, że czegoś będzie nam jednak brakować.

Pierwszy idzie w Wasze ręce przepis na sernik bez sera ale za to z kaszą jaglaną i tofu.

Składniki na masę „serową”:
2 opakowania tofu naturalnego po 180 g
½ szklanki świeżo ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
cukier z prawdziwą wanilią
szczypta kurkumy
skórka z 2 cytryn
około 350 g schłodzonego mleka kokosowego
łyżeczka kamienia winnego lub proszku do pieczenia
70 g ksylitolu
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na spód:

150 g mąki gryczanej
szczypta kurkumy
łyżka kakao
50 ml oleju kokosowego
100 g syropu z agawy
50 ml mleka z orzechów nerkowca
100 g płatków owsianych górskich zmielonych na mąkę
szczypta soli


Wykonanie:
  1. Składniki na spód połączyć ze sobą, zagnieść ciasto, jeśli jest za gęste dolewać po odrobinie mleka roślinnego. Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem i umieścić ciasto na spód sernika.
    Piec 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ostudzić.
  2. W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną.
  3. Tofu przełożyć do miski, zblendować na gładko, dodać proszek do pieczenia albo kamień winny, szczyptę soli.
  4. Dodać sok z wyciśniętych cytryn, skórkę cytrynową.
  5. Kaszę jaglaną, ksylitol, cukier z wanilią. Wszystko razem dokładnie zmiksować, aby nie powstała żadna grudka.
  6. Mleko kokosowe schłodzić w lodówce co najmniej 24 godziny. Po tym czasie wyjąć z lodówki, zblendować mikserem lub blenderem. Łyżkę miksowanej masy z tofu przełożyć do ubitego mleka kokosowego, delikatnie wymieszać, a następnie mleko przełożyć do całej masy z tofu. Bardzo delikatnie wymieszajcie, aby mleko kokosowe nie straciło sprężystości.
  7. Masę przelać na blaszki ze spodem. Masa będzie dość rzadka, ale po wystudzeniu uwierzcie mi, będzie przepysznie sprężysta.
  8. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i tak piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 i piec 45 minut.
  9. Po wyjęciu koniecznie przestudzić.
  10. Wierzch możecie ozdobić musem owocowym, u nas był mus z awokado i banana z kakao.

Sernik z tofu obowiązkowo musi być zakropiony sokiem z cytryny, traci dzięki temu mdławy posmak tofu, a zyskuje zupełnie nowe oblicze.
Mam nadzieję, że moja rodzina będzie nim równie zachwycona, jak my :)
Smacznego











Zerknij też na ...


2 komentarze: