poniedziałek, 28 września 2015

Krem z pieczonych buraków i mleka kokosowego

Burakom, podobnie, jak dyni mówię zdecydowane i głośne TAK!!
Tani i pożywne warzywa powinny gościć często na naszych stołach. Kobiety dodatkowo ze względu na magiczną moc odbudowywania krwi przez buraki raz w miesiącu powinny zaserwować sobie kurację buraczaną - aby unikać kłopotów z menstruacją i niedoborami krwi, co przekłada się na szereg innych procesów chorobowych w naszym organizmie.
Zupę krem po raz pierwszy jadłam zupełnie niedawno, ale rzeczywiście skradła moje serce.
Postanowiłam zrobić ją sama, a z dodatkiem prażonych ziaren i natki pietruszki smakuje wyśminicie na jesienne chłodne popołudnia.


Składniki :
kg buraków
1,5 litra bulionu warzywnego
puszka mleka kokosowego z Rossmanna - bez dodatków E!
plasterek imbiru
sól
pieprz syczuański
szczypta chilli
kilka kropli soku z cytryny
kurkuma

Wykonanie:

  1. Buraki upiec w folii aluminiowej - u mnie pieczone wraz z chlebem w 180 stopniach przez 60 minut.
  2. Przyrządzić bulion warzywny.
  3. Do gotującego się jeszcze bulionu wrzucić upieczone buraki - Z, pokrojony w kostkę imbir, kilka ziarenek pieprzu syczuańskiego - M i sól himalajską - W.
  4. Pogotować jeszcze całość około 15 minut, zblendować.
  5. Dodać kilka kropel soku z cytryny - D
  6. Kurkumy szczyptę - O
  7. Mleko kokosowe - Z
  8. Zblendować raz jeszcze dokładnie.
  9. Podawać z natką pietruszki, pokrojonym w paski burakiem oraz skropione oliwą z oliwek.







Zerknij też na ...


1 komentarz: