Burakom, podobnie, jak dyni mówię zdecydowane i głośne TAK!!
Tani i pożywne warzywa powinny gościć często na naszych stołach. Kobiety dodatkowo ze względu na magiczną moc odbudowywania krwi przez buraki raz w miesiącu powinny zaserwować sobie kurację buraczaną - aby unikać kłopotów z menstruacją i niedoborami krwi, co przekłada się na szereg innych procesów chorobowych w naszym organizmie.
Zupę krem po raz pierwszy jadłam zupełnie niedawno, ale rzeczywiście skradła moje serce.
Postanowiłam zrobić ją sama, a z dodatkiem prażonych ziaren i natki pietruszki smakuje wyśminicie na jesienne chłodne popołudnia.
Składniki :
kg buraków
1,5 litra bulionu warzywnego
puszka mleka kokosowego z Rossmanna - bez dodatków E!
plasterek imbiru
sól
pieprz syczuański
szczypta chilli
kilka kropli soku z cytryny
kurkuma
Wykonanie:
Zerknij też na ...
Tani i pożywne warzywa powinny gościć często na naszych stołach. Kobiety dodatkowo ze względu na magiczną moc odbudowywania krwi przez buraki raz w miesiącu powinny zaserwować sobie kurację buraczaną - aby unikać kłopotów z menstruacją i niedoborami krwi, co przekłada się na szereg innych procesów chorobowych w naszym organizmie.
Zupę krem po raz pierwszy jadłam zupełnie niedawno, ale rzeczywiście skradła moje serce.
Postanowiłam zrobić ją sama, a z dodatkiem prażonych ziaren i natki pietruszki smakuje wyśminicie na jesienne chłodne popołudnia.
Składniki :
kg buraków
1,5 litra bulionu warzywnego
puszka mleka kokosowego z Rossmanna - bez dodatków E!
plasterek imbiru
sól
pieprz syczuański
szczypta chilli
kilka kropli soku z cytryny
kurkuma
Wykonanie:
- Buraki upiec w folii aluminiowej - u mnie pieczone wraz z chlebem w 180 stopniach przez 60 minut.
- Przyrządzić bulion warzywny.
- Do gotującego się jeszcze bulionu wrzucić upieczone buraki - Z, pokrojony w kostkę imbir, kilka ziarenek pieprzu syczuańskiego - M i sól himalajską - W.
- Pogotować jeszcze całość około 15 minut, zblendować.
- Dodać kilka kropel soku z cytryny - D
- Kurkumy szczyptę - O
- Mleko kokosowe - Z
- Zblendować raz jeszcze dokładnie.
- Podawać z natką pietruszki, pokrojonym w paski burakiem oraz skropione oliwą z oliwek.
taki krem z chęcią bym zjadła!
OdpowiedzUsuń