wtorek, 15 września 2015

Zupa dyniowa i "skwarki" z tofu

Dynia skradła mi serce już dawno temu.
Cieszy mnie fakt, że to zapomniane warzywo wróciło na nasze stoły i że można je kupić na targu, do którego ja powróciłam zupełnie niedawno.
Kiedy szukaliśmy warzyw na nasze wegańskie wesele, w zachwyt wpadłam widząc marchewkę z nacią sprzedawane w pakiecie.
Jarmuż za 1 zł pęczek, panie liczące na kartce papieru, a nie na kasie, albo tą z minionej soboty, kiedy w głowie kalkulator miała...zupełnie, jak w Indiach :)

Przy okazji szykowania jedzenia na nasz ślub, odkryliśmy, że tofu naturalne pokrojone małą kosteczkę, osmażone na patelni z solą i pieprzem oraz szczyptą kurkumy do smaku daje niebywały smak i odczucia podczas jedzenia. Smażone w wysokiej temperaturze, żeby z wierzchu się fajnie spiekło, a w środku pozostało miękkie.
Dobrze komponowało się ostatnio z fasolką po bretońsku w wersji wegańskiej, a w zupach kremach doskonale uzupełnia element gryzienia, którego zwykle brakuje rodzinie :)

A z dyni cóż można innego wyczarować, jak nie zupę krem...z dodatkiem mleka kokosowego bez  polepszaczy"E", przetrzymanego w lodówce jakiś czas, aby przed użyciem można było odlać wodę i zostawić tę gęstą część :)
No i ślub nasz pokazał, jak doskonale smakują wywary z warzyw do zup. Zaczęliśmy gotować je częściej, w większej ilości na szczęście w szybkowarze zajmuje to godzinkę i z głowy. I zawsze wychodzi tego na tyle więcej, że zamrażam i czekam na kolejną zupę.
Przetestowałam różne przepisy, ale moje osobiste odczucia smakowe bulionów warzywnych zostawię na inny raz :)

Póki co zabierzmy się za zupę dyniową.

Składniki :
1,5 litra bulionu warzywnego z solą i bez oleju i z lubczykiem
pół średniej wielkości dyni
pół selera z bulionu i dwie marchewki
puszka mleka kokosowego u nas Rossmann
pieprz kolorowy i syczuański
curry
sól
kilka ząbków czosnku

Wykonanie:

  1. Dynię pokroić, wraz ze skórą, zapakować w folię i upiec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 30 minut
  2. Bulion zagotować.
  3. Dodać kilka kropli soku z cytryny - W
  4. Kurkuma- O
  5. Ugotowane warzywa z bulionu - Z
  6. Dynię obrać ze skóry, pokroić w większe kawałki, wrzucić do garnka - Z
  7. Kilka ziarenek pieprzu, pieprz syczuański, curry, czosnek - M
  8. Dodać mleko kokosowe z uprzednio wylaną wodą - Z
  9. Zmiksować wszystko na gładką masę.
  10. Podawać ze świeżymi ziołami.
  11. Dorzucić "skwarki" z tofu :)
Smacznego...









Zerknij też na ...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz