Dynia
i jarmuż...duet zdrowia.
Jesień
zbliża się wielkimi krokami. Czas zatem, aby nasz organizm dostał
ciepłych potraw, okraszonych aromatem przypraw. Do tego jeszcze
witamin przed zbliżającą się porą zimową.
Wszelkie owocowe szejki, surowe warzywa niech będą tylko dodatkami.
A jesień to doskonały czas na dynię pod każdą postacią.
Wszelkie owocowe szejki, surowe warzywa niech będą tylko dodatkami.
A jesień to doskonały czas na dynię pod każdą postacią.
Co
kryją w sobie te dwa warzywa?
Jarmuż
to
odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach, której
właściwości
zdrowotne
są
doceniane m.in. w Skandynawii. W Polsce mało kto wie, jakie wartości
odżywcze
posiada
jarmuż, dlatego jest traktowany bardziej jako roślina ozdoba.
Tymczasem barwne liście jarmużu (w różnych odcieniach
zieleni, fioletowozielone i fioletowobrązowe) są skarbnicą białka,
błonnika, witamin - przede wszystkim C i K, a także soli
mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu - silnego
przeciwutleniacza. Sulforan może uchronić przed nowotworem
prostaty, płuc i jelita grubego. Dodatkowo karotenoidy hamują
procesy oksydacyjne w naszym ciele i tym samym zmniejszają ryzyko
rozwoju nowotworów – w tym jamy ustnej, krtani, przełyku i
pęcherza moczowego.
Dodatkowo
jego żywo zielony kolor informuje nas o obecności dużej ilości
chlorofilu – wspomagającego procesy oczyszczania organizmu,
doskonale łączy się z toksynami i innymi szkodliwymi związkami,
dzięki czemu zmniejsza ich obecność w tkankach i narządach.Jarmuż
jest także skarbnicą innej antynowotworowej substancji - witaminy
K, która również hamuje rozwój niektórych
nowotworów, m.in. piersi, jajnika, okrężnicy, pęcherzyka
żółciowego, wątroby. Jak przekonują specjaliści z
Instytutu Żywności i Żywienia, jej niedobór może być
przyczyną zwiększonego ryzyka rozwoju nowotworów.
Dynia
- szczególnie
cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu–
im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynia
zawiera ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki
mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz
mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca
się w witaminę A. Zapobiega ona krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok,
chroni przed nowotworami. Wraz z witaminą E wspaniale wpływa na
cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza
niszczycielskie wolne rodniki.
Jest
również bogata w białko, przyśpiesza przemianę materii.
Nieżyty
przewodu pokarmowego, uporczywe zaparcia, choroby krążenia, obrzęki
i schorzenia wątroby, stany zapalne żołądka i dwunastnicy,
nadkwasotę – w tych przypadkach dynia jest naturalnym lekarstwem.
Odkwasza i wykazuje działanie moczo i żółciopędne.
Po
takim wstępnie chyba nie ma już nic do dodania, jedynie zostaje mi
zahcęcić Was do eksperymentów kulinarnych. Ja postanowiłam
połączyć te dwa cuda natury w jednym garnku .
Pamiętajcie jedynie, aby jarmuż drobno posiekać, bo z natury jest twardy i utrudnia swobodne gryzienie go – co utrudni Wam zachęcenie dzieci do jedzenia tego kapustnego warzywa.
Pamiętajcie jedynie, aby jarmuż drobno posiekać, bo z natury jest twardy i utrudnia swobodne gryzienie go – co utrudni Wam zachęcenie dzieci do jedzenia tego kapustnego warzywa.
Składniki:
dynia
piżmowa – ma fajną „mączną” konsystencję, jest mniej
wodnista
pęczek
jarmużu
por
szczypta
nasion kuminu
olej
ryżowy
pieprz
sól
czarna
ząbek
czosnku
jogurt
sojowy lub garść słonecznika zalanego wrzątkiem, zblendowana na
gładką masę z dodatkiem ciepłej wody i soli
Wykonanie:
- W rondlu rozgrzej olej ryżowy.
- Wrzuć nasiona kuminu i podpraż je delikatnie do momentu, aż zapach zacznie się roznosić swobodnie po kuchni.
- Wrzuć pora pokrojonego w plasterki i podsmaż około 5 min.
- Dodaj drobno posiekany jarmuż – kontynuując podsmażanie mieszaj, dodając szczyptę soli.
- Dynie pokrój w kostkę – dodaj do rondla.
- Oprusz pieprzem i podduś pod przykryciem około 7 minut.
- Na koniec dodaj czosnek z sosem słonecznikowym lub jogurtem.
- Na talerzu oprusz zieloną natką pietruszki.
- Zajadaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Smacznego
i wszystkiego ciepłego na jesień :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz