czwartek, 10 września 2015

Gulasz z dyni i jarmużu

Dynia i jarmuż...duet zdrowia.

Jesień zbliża się wielkimi krokami. Czas zatem, aby nasz organizm dostał ciepłych potraw, okraszonych aromatem przypraw. Do tego jeszcze witamin przed zbliżającą się porą zimową.
Wszelkie owocowe szejki, surowe warzywa niech będą tylko dodatkami.
A jesień to doskonały czas na dynię pod każdą postacią.

Co kryją w sobie te dwa warzywa?

Jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach, której właściwości zdrowotne są doceniane m.in. w Skandynawii. W Polsce mało kto wie, jakie wartości odżywcze posiada jarmuż, dlatego jest traktowany bardziej jako roślina ozdoba. Tymczasem barwne liście jarmużu (w różnych odcieniach zieleni, fioletowozielone i fioletowobrązowe) są skarbnicą białka, błonnika, witamin - przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. Sulforan może uchronić przed nowotworem prostaty, płuc i jelita grubego. Dodatkowo karotenoidy hamują procesy oksydacyjne w naszym ciele i tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów – w tym jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego.
Dodatkowo jego żywo zielony kolor informuje nas o obecności dużej ilości chlorofilu – wspomagającego procesy oczyszczania organizmu, doskonale łączy się z toksynami i innymi szkodliwymi związkami, dzięki czemu zmniejsza ich obecność w tkankach i narządach.Jarmuż jest także skarbnicą innej antynowotworowej substancji - witaminy K, która również hamuje rozwój niektórych nowotworów, m.in. piersi, jajnika, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego, wątroby. Jak przekonują specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia, jej niedobór może być przyczyną zwiększonego ryzyka rozwoju nowotworów.

Dynia - szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu– im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynia zawiera ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Zapobiega ona krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami. Wraz z witaminą E wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki.
Jest również bogata w białko, przyśpiesza przemianę materii.
Nieżyty przewodu pokarmowego, uporczywe zaparcia, choroby krążenia, obrzęki i schorzenia wątroby, stany zapalne żołądka i dwunastnicy, nadkwasotę – w tych przypadkach dynia jest naturalnym lekarstwem. Odkwasza i wykazuje działanie moczo i żółciopędne.

Po takim wstępnie chyba nie ma już nic do dodania, jedynie zostaje mi zahcęcić Was do eksperymentów kulinarnych. Ja postanowiłam połączyć te dwa cuda natury w jednym garnku .
Pamiętajcie jedynie, aby jarmuż drobno posiekać, bo z natury jest twardy i utrudnia swobodne gryzienie go – co utrudni Wam zachęcenie dzieci do jedzenia tego kapustnego warzywa.

Składniki:
dynia piżmowa – ma fajną „mączną” konsystencję, jest mniej wodnista
pęczek jarmużu
por
szczypta nasion kuminu
olej ryżowy
pieprz
sól czarna
ząbek czosnku
jogurt sojowy lub garść słonecznika zalanego wrzątkiem, zblendowana na gładką masę z dodatkiem ciepłej wody i soli

Wykonanie:
  1. W rondlu rozgrzej olej ryżowy.
  2. Wrzuć nasiona kuminu i podpraż je delikatnie do momentu, aż zapach zacznie się roznosić swobodnie po kuchni.
  3. Wrzuć pora pokrojonego w plasterki i podsmaż około 5 min.
  4. Dodaj drobno posiekany jarmuż – kontynuując podsmażanie mieszaj, dodając szczyptę soli.
  5. Dynie pokrój w kostkę – dodaj do rondla.
  6. Oprusz pieprzem i podduś pod przykryciem około 7 minut.
  7. Na koniec dodaj czosnek z sosem słonecznikowym lub jogurtem.
  8. Na talerzu oprusz zieloną natką pietruszki.
  9. Zajadaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.



Smacznego i wszystkiego ciepłego na jesień :)




Zerknij też na ...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz