poniedziałek, 16 grudnia 2013

Pasztet pachnący tymiankiem

Zima...zajrzała głęboko w oczy...podrzuciła pomysł na pasztet zapiekany...
I wyszedł...
Pyszny...
Zastąpił w sobotę na śniadanie owsiankę...podany z chlebem...
Dobrze, że jeszcze został w lodówce...

Przygotowanie nie było skomplikowane...zrobiony między późniejszym przyjściem z pracy, a zajęciami z uczniami...na jodze pachniało mi wciąż w głowie tymiankiem...
Będąc małą Anią tymianek miałam za "wroga", bo w testach alergicznych wyszło mi uczulenie...dziś nadrabiam chyba zaległości.
Wpływa pozytywnie na zwalczanie grypy, anginy, zgagi, zatkanego gardła. Właściwie wszystkich schorzeń górnych dróg oddechowych.Łagodzi świetnie nieświeży oddech. Główny składnik tymianku to tzw. tymol. Ma wpływ na hamowanie większości zapaleń. Dentyści zalecają go podczas zabiegów profilaktycznych. Doskonale walczy z próchnicą.
Kosmetyki naturalne doceniają jego znaczenie dla przeciwdziałania powstawaniu wyprysków. Medycyna potwierdza, że tymianek przydaje się w usuwaniu problemów skórnych na głowie, a w połączeniu z innymi składnikami, eliminuje łysienie dając nadzieję dobrego wyglądu większości osób w średnim wieku. Pozytywnie tymianek reaguje na wzdęcia.
W domu tymianek można pić pod postacią herbatek. Niektórzy zauważają jego relaksacyjne właściwości, obniża bowiem ciśnienie krwi.

A mnie to wszystko ominęło...nadrabiam chyba teraz widocznie.
Domownicy mimochodem również.

Składniki:
szklanka suchej kaszy jaglanej
szklanka białej soczewicy
dwie cebulki
spora garść tymianku
olej rzepakowy
kurkuma
dwie łyżki dymu wędzarniczego ( możecie go pominąć)
sól czarna himalajska
sos sojowy - dwie łyżki
szczypta pieprzu
Łyżka siemienia lnianego
kilka kropli soku z cytryny
garść czarnych oliwek

Wykonanie:
  1. Ugotować w dwóch osobnych garnkach kaszę jaglaną i soczewicę.
  2. Na patelni w międzyczasie rozgrzać olej (Z), wrzucić tymianek (O), siemię lniane (Z) cebulkę (M), podsmażyć.
  3. Dodać na koniec sól i sos sojowy.
  4. Kaszę i soczewicę zmiksować na gładką masę, dodać pieprz kolorowy (M), zawartość patelni (W).
  5. Kilka kropli soku z cytryny (D), kurkumę (O) i czarne oliwki w całości.
  6. Zapiec wszystko w godzinę czasu, w 180 stopniach.
  7. Zostawić na noc w formach, aby stężał ładnie.
  8. Zajadać...ale na spokojnie, nie jak My :)











Zerknij też na ...
Makaronowy zawrót głowy... Idzie zima...barszcz czerwony z wędzonymi gruszkami i suszonymi grzybami Zawijaski...

3 komentarze:

  1. Skąd masz białą soczewicę? Nie słyszałam o takiej :) Smakuje jakoś szczególnie? Dymu wędzarniczego nigdy nie używałam, ale chętnie kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://www.amgretail.pl/pl/p/Urid-Dal-White-1kg-Soczewica-biala-1kg/102
      Biała soczewica jest tutaj...smakuje bardzo neutralnie. Dym wędzarniczy na evergreen, ale widzę, że już nie ma :( możesz go pominąć, tymianek i tak rządzi :)

      Usuń
  2. Pasztet zapowiada się przepysznie... A gdyby tak chcieć zastąpić białą soczewicę, to jaka inna (czerwona, zielona...) najlepiej by się do tego nadała?

    OdpowiedzUsuń