piątek, 27 grudnia 2013

Pasztet, który oczarował szwagra i tatę

Ech, uwielbiam zaskakiwać...zwłaszcza podając kaszę jaglaną na stół, niekoniecznie w tradycyjnej formie :)
Szwagier na diecie, a może raczej na zmianie nawyków żywieniowych, siostra mówi, że kupiła kaszę jaglaną...szwagrowi zatem jednego dnia podaję z zieloną soczewicą i suszonymi grzybami, a dnia następnego zapiekam pasztet...z ciecierzycą i suszonymi grzybami, bo mama ma ich sporo w szafce :)
Szwagier patrzy...smakuje i mówi, że dobre :)
A wcześniej, kiedy podprażyłam pestki dyni do niego...zniknęły i nikt z członków rodziny nie chciał się przyznać, że to on podwędził...to jest sukces :)




Wystarczyło ugotować kaszę jaglaną w jednym garnku, w drugim ciecierzycę mniej więcej w takich samych proporcjach.
Jedna ważna rada...jeśli ciecierzyca z kaszą są zbyt suche w trakcie blendowania, warto podlać wodą...pasztet po upieczeniu również zyskuje na fajnej konsystencji.

Składniki:

szklanka kaszy jaglanej suchej
szklanka ciecierzycy suchej
trzy solidne garści suszonych grzyów
sól
pieprz
curry
tymianek
kilka ząbków czosnku
kilka kropi soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem, ugotować w proporcji 3 części wody, jedna kaszy. Do wrzątki wrzucić grzyby (O), a następnie kaszę (Z).
  2. Pod koniec gotowania wsypać szczyptę pieprzu (M)
  3. Sól (W)
  4. Kilka kropli soku z cytryny (D)
  5. Kurkumy odrobinka (O)
  6. A w czasie gotowania się ciecierzycy na patelni suchej podprażyć pestki dyni (O), tymianek - u mnie wciąż spore jego ilości (O),dodać olej (Z), cebulkę czerwoną (M) i czosnek w całości wraz z pieprzem.
  7. Do kaszy po kurkumie dodać ugotowaną do miękkości ciecierzycę (Z), zawartość patelni...dobrze wszystko wymieszać, doprawić curry i zapiekać w 180 stopniach 60 minut...
  8. U nas zrobił furrorę i tak, jak już pisałam, pod koniec przyrządzania dodać wody, jeśli ciasto na pasztet wydaje się być za suchy :)





Zerknij też na ...
Pasztet pachnący tymiankiem Idzie zima...barszcz czerwony z wędzonymi gruszkami i suszonymi grzybami Zawijaski...

3 komentarze:

  1. mniam!:) sama mam go ochote pożreć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zakupiłam ciecierzyce i tak myślałam,co z nią zrobić. To teraz już wiem :) Pytanie-czy da się taki pasztet zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ciecierzycę i kaszę jaglaną rozdrobnić?

    OdpowiedzUsuń