czwartek, 16 października 2014

Gulasz z dyni, ajvaru i brązowej soczewicy

Dawno mnie nie było.
Nie oznacza to jednak, że zaprzestałam fotografii, albo że przestałam gotować wegańskie pyszności, uwzględniając zasady Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Wręcz przeciwnie.

Zaczęłam nowy eta mojego życia. Stworzyłam Centrum PRANA - joga i samorealizacja. Moja upragniona szkoła jogi już od ponad miesiąca działa. Ściąga do siebie fajnych uczniów, fajnych ludzi,z  którymi w miniony weekend omawiałam ciepłe śniadania na jesienne chłody. Wspólnie gotowaliśmy owsianki, słodki ryż, budyń...wspólnie praktykowaliśmy ashtanga jogę. Dbamy w naszej szkole o świadomość ludzi, a to wszystko ma bardzo wiele wspólnego z ty, co robię na blogu.

Możecie mnie znaleść teraz w mojej szkole.

A tymczasem umieszczam przepis na gulasz z dyni, który właściwie powstał z resztek :) 
Dynia, pieczarki, soczewica i resztka ajvaru z Chorwacji :)

Składniki:
pół dyni średniej wielkości
około 30 dag pieczarek
cebula
olej ryżowy
garam masala, curry
pieprz
sól
sos sojowy
natka pietruszki
ajwar
mąka z ciecierzycy
soczewica - pół szklanki
3 ząbki czosnku

Wykonanie:

  1. Dynię pokrój w kostkę, pieczarki w talarki.
  2. Na oliwie podsmaż cebulkę pokrojoną w pióra do lekko złotego koloru - Z.
  3. W międzyczasie ugotuj do miękkości soczewicę - pół kubka soczewicy - kubek wody. Około 15 minut .
  4. Dodaj dynię i pieczarki - Z. Podsmaż wszystko około 10 min bez przykrycia. Następnie na kolejne 10 minut pod przykryciem, na zmniejszonym gazie, na początku duszenia dodaj jednak: garam masalę i pieprz z czosnkiem i curry - M.
  5. Sól i sos sojowy - W.
  6. Po 10 minutach duszenia dodaj natkę pietruszki - D
  7. Kilka łyżek ajwaru - O
  8. Zagęść wszystko dwiema łyżkami mąki z ciecierzycy rozmieszanymi w szklance wody - Z. 
  9. Po kilu minutach wyłączyć. Smakować...:)
No i gonić koty od talerza :)








Zerknij też na ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz