Takie przepisy zostają w naszym domu na dłużej...Młody stwierdził, że czegoś równie pysznego nigdy nie robiłam....no zostaje mi wierzyć na słowo i albo podszkolić się w gotowaniu albo częściej robić bigos :)
Tempeh zrobiliśmy sami już jakiś czas temu.
Zamarynowałam go raczej tradycyjnie - w occie winnym, oleju ryżowym, czosnku, pieprzu, sosie sojowym, czarnej soli i z tymianku. Po kilku godzinach w takim towarzystwie usmażyłam na patelni.
Składniki na bigos:
pół małej główki kapusty
3 pomidory limy
szklanka suszonych grzybów
opakowanie surowego tempehu do marynaty
cebulka
garść orzechów ziemnych, pestek dyni , słonecznika i siemienia lnianego
sól
szczypta ksylitolu
pieprz
owoc jałowca
30 dag kiszonej kapusty
gałązka świeżego rozmarynu
kilka kropli soku z cytryny lub octu jabłkowego
Wykonanie:
Zerknij też na ...
Tempeh zrobiliśmy sami już jakiś czas temu.
Zamarynowałam go raczej tradycyjnie - w occie winnym, oleju ryżowym, czosnku, pieprzu, sosie sojowym, czarnej soli i z tymianku. Po kilku godzinach w takim towarzystwie usmażyłam na patelni.
Składniki na bigos:
pół małej główki kapusty
3 pomidory limy
szklanka suszonych grzybów
opakowanie surowego tempehu do marynaty
cebulka
garść orzechów ziemnych, pestek dyni , słonecznika i siemienia lnianego
sól
szczypta ksylitolu
pieprz
owoc jałowca
30 dag kiszonej kapusty
gałązka świeżego rozmarynu
kilka kropli soku z cytryny lub octu jabłkowego
Wykonanie:
- Kapustę poszatkować - wrzucić do garnka - Z.
- Opruszyć delikatnie pieprzem - M
- Zalać wodą tak, aby przykryła ona kapustę i zagotować koło godziny - W.
- Dorzucić sól - W.
- Sok z cytryny lub odrobina octu jabłkowego - D
- Suszone grzyby i rozmaryn świeży - O
- W międzyczasie na patelni podprażyć pestki dyni, orzechy, słonecznik - Z.
- Kiedy zacznie ładnie pachnieć zalać olejem ryżowym - Z, dorzucić pokrojoną w pióra cebulkę - M, podsmażyć. Dodać kilka ząbków czosnku na sam koniec - M i sosu sojowego dwie łyżki - W Następnie kiszoną kapustę i posmażyć wspólnie jeszcze około 10 minut .Zdjąć z ognia.
- Po godzinie gotowania kapusty, wsypać zawartość patelni - D.
- Pokrojone w plastry pomidory - D.
- Poddusić jeszcze chwilkę.
- Dodać tempeh usmażony na patelni - W
- Szczyptę kurkumy - O na sam koniec.
Zajadać ze smakiem...i bez wyrzutów sumienia, albo z chlebem na zakwasie, albo z ziemniakami.
O rajuśku! Mam swój sprawdzony przepis na bigos i korzystam z tofu wędzonego zazwyczaj, ale tempeh, pokarm bogów- on musi tutaj smakować cudownie! Koniecznie muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńSuper! <3 Też muszę kiedyś spróbować takiej wersji!
OdpowiedzUsuń