czwartek, 30 października 2014

Tarta bezglutenowa z dynią i ziemniakami

Poniekąd do tego przepisu wykorzystałam resztki, których pewnie sporo w naszych lodówkach.
Resztka ziemniaków, dynia...pieczarki i kasza zmielona, sucha, którą zużyłam do zrobienia spodu.
Ale, jeśli nawet resztek nie posiadacie, warto jest tej tarty posmakować...zwłaszcza z resztką humusu z burakiem :)

Składniki na ciasto:
szklanka suchej kaszy jaglanej
szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej
3/4 szklani migdałów i sezamu
3 łyżki siemienia lnianego zmielonego , zalanego 10 łyżkami wody
szczypta soli
łyżeczka octu jabłkowego
szczypta kurkumy
6 łyżek oleju ryżowego
1 szklanka wody

Składniki na farsz:
7 mniejszych ziemniaków
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
dwie cebule dość spore
pieczarki 30 dag
kurkuma
algi morskie
sól himalajska, sos sojowy
pieprz
czosnku dwa ząbki
dynia pokrojona w kostkę
kilka kropli soku z cytryny 

Wykonanie ciasta:

  1. Kasze zmielić w młynku.
  2. Kaszę jaglaną - Z połączyć z gryczaną - M. Dodać zmielone migdały i sezam również na drobniutkie wiórki - Z.
  3. Wodą zalać zmielone siemię lniane, dodać do ciasta - Z.
  4. Wlać olej - Z.
  5. Opruszyć pieprzem - M
  6. Dodać sól - szczyptę oraz wodę powoli - W
  7. Łyżeczkę octu jabłkowego - D
  8. Kurkumę - D
  9. Zagnieść i wstawić do lodówki na około godzinę.
  10. Po tym czasie upiec przed 15 min w 180 stopniach.
Wykonanie farszu:
  1. Ziemniaki uparować i utłuc jeszcze ciepłe - Z, ostudzić.
  2. Dodać mąkę ziemniaczaną - Z
  3. Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek - M
  4. Dodać do farszu, opruszyć pieprzem - M
  5. Sól i sos sojowy do kompletu  - W
  6. Na patelni rozgrzać olej ryżowy, wrzucić pieczarki - Z
  7. Opruszyć pieprzem - M
  8. Dodać sól - W
  9. Opruszyć spiruliną - W
  10. Kilka kropli soku z cytryny - D
  11. Kurkuma - D
  12. Poddusić około 10 min.
W międzyczasie dynię pokroić w kosteczkę.
Na upieczone ciasto, wyłożyć masę ziemniaczaną, na nią pieczarki i dynię na wierzch. Piec w 180 stopniach około 50 min.
Dodatkami mogą być pesto, różne pasty....i najlepiej tarta smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, ciasto jest cudownie chrupiące :)
U nas dzielnie towarzyszył mu humus z buraczkiem :) z pietruszką i oliwą z oliwek...






Zerknij też na ...

2 komentarze:

  1. Co znaczą te literki "Z" "M" "W" "D" przygotowaniu ciasta i farszu????

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewo, to wg pięciu przemian Medycyny Chińskiej :) oznaczają dokładną kolejność dodawania składników.

    OdpowiedzUsuń