wtorek, 17 stycznia 2012

Sernik z tofu...

Cudownie jest mieć znajomych...znajomych, co to nie wiedzą co z tofu zrobić...
Ja za to wiem...
Choć wielu za tofu nie przepada, podobnie jak mięso, jest ono same w sobie bez smaku zupełnie...za to poddane odpowiednio twórczej obróbce zyskuje na jakości...


Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pełnioziarnistej lubella, 5 łyżek cukru, pół szklanki oliwy, kurkuma, cynamon, sok z brzoskwiń
Składniki na sernik:
2 opakowania tofu, kilka brzoskwiń pokrojonych w kosteczkę, dwa banany, skórka z cytryny, kurkuma, mąka tapioka, soda oczyszczona, rodzynki


Wykonanie ciasta:
D - mąka pełnoziarnista
O - kurkuma
Z - tapioka, oliwa
M - szczypta cynamonu
Z - kilka łyżek soku z brzoskwiń

Wszystko wspólnie zagnieść i zostawić na chwilę w lodówce, a w międzyczasie wykonać nadzienie do sernika:

Z - banany i tofu zmiksować, dodać namoczone rodzynki
M - szczypta cynamonu
W - soda oczyszczona
D - skórka z cytryny
O - kurkuma
Z - brzoskwinie, tapioka - 4 łyżki

Wszystko połączyć wspólnie, na blachę wyłożyć połowę ciasta, na to masę znów z ciasta kruszonkę :)
Smacznego...






1 komentarz: