niedziela, 13 listopada 2011

Chleb pszenno-orkiszowy z makiem, suszoną skórką jabłek i słonecznikiem

Zima idzie...
W domu króluje cynamonowa kora, przywieziona z Indii, anyż i goździki również z tamtych zakątków...zapasy się kończą, to również znak, że kolejna podróż już niebawem...
A tu  w Polsce doskonale smakuje kompot z tymi dodatkami...
Miało być o chlebie przecież...ale nie szkodzi, w domu zapach chleba miesza się z kompotem...
Dostałam od jednej z joginek fenomenalną mąkę, wyglądem przypominającą trociny...ale mimo duuużej ilości otrąb, jest puszysta...


Składniki:
mąka pszenna razowa, mąka pszenna pełnoziarnista lubella, mąka orkiszowa, słonecznik, sezam, mak, siemię lniane, oliwa z pestek winogron, zakwas pszenny, korzeń imbiru
Przyprawy:
sól, suszona skórka z jabłek, kurkuma

Wykonanie:
D - zakwas pszeny, mąka pszenna razowa,
O - szczypta kurkumy
Z - olej z pestek winogron, słonecznik, siemię lniane, suszona skórka jabłek, sezam
M - starty korzeń imbiru
W - woda, sól
D - mąka orkiszowa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz