sobota, 26 marca 2011

sambar

Składniki:
soczewica zielona
por, cebula
imbir
ziemniaki
ghee
marchew, pietruszka, seler
cukinia
brokuł
przecier pomidorowy
Przyprawy:
mustard(czarna gorczyca), pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, curry, liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, majeranek, sól, lubczyk, algi sproszkowane, kurkuma, papryczka chilli


Soczewicę namoczyć i ugotować


Na patelnię:
Z - ghee
M - por i cebulkę pokrojone, poddusić
M - mustard, pieprz cayenne, curry, ziele angielskie, gałka muszkatołowa


Do dużego garnka wlać wodę
O - wrzątek
Z- pokrojone w duże kawałki seler, pietruszka i marchewka, a w kostkę ziemniaki, po podgotowaniu wyjmujemy seler, pietruszkę i marchewkę, blendujemy, i wkładamy do garnka 
M - zawartość patelni
W- zimna woda
D - kilka kropel soku z cytryny
O - kurkuma, lubczyk, liść laurowy
Z - brokuł i cukinia pokrojone
M - imbir starty
W- ugotowaną uprzednio soczewicę sos sojowy
D - przecier pomidorowy i świeżą bazylię z oregano 


Mega ostre, podajemy z kaszą jaglaną, ryżem, albo przysmakami indyjskimi : putu albo apam.
Konsumpcja obowiązkowo palcami :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz