wtorek, 29 marca 2011

Krupnik na wiosnę :)

Składniki:
Ziemniaki, marchew, pietruszka, seler
por
cebula
kasza jaglana uprażona
ghee
natka pietruszki
Przyprawy:
pieprz biały, sos sojowy, sól, majeranek, kolendra, kurkuma, ziele angielskie, owoc jałowca, liść laurowy


Kaszę jaglaną opłukać, osuszyć, uprażyć na suchej patelni aż zacznie tak pięknie, orzechowo pachnieć
Na patelnię:
Z - ghee
M - por, cebula, poddusić, dodać
M - biały pieprz, ziele angielskie, majeranek


Do garnka wlać wodę, zagotować
O - wrzątek, owoc jałowca
Z - marchew starta na tarce, pietruszka i seler w większych kawałkach, ziemniaki w kostkę,
M - zawartość patelni
W- sól, sos sojowy
D - natka pietruszki
O- kurkuma, kolendra, liść laurowy, uprażona kasza jaglana


Po ugotowaniu wyjąć pietruszkę, seler, zblendować, włożyć spowrotem do garnka
I smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz