Składniki:
cebulka
imbir
biała soczewica
marchewka, pietruszka, seler
przecier pomidorowy
natka pietruszki
sok z cytryny
ghee
Przyprawy: kolorowy pieprz, kozieradka, sól, sos sojowy, majeranek, garam masala, pieprz cayenne, curry, kurkuma
Soczewicę uprzednio namoczyć, opłukać, odsączyć i ugotować do miękkości
Warzywa obrać i uparować, uparowane zmiksować w osobnym naczyniu
Na patelni rozpuścić
Z - ghee
M - cebulka, dodać imbir, poddusić, następnie dodać pieprz cayenne, majeranek, garam masalę i curry
W - sos sojowy, ugotowaną soczewicę
D - natkę pietruszki drobno posiekaną
O- kozieradkę, kurkumę
Z - zmiksowane warzywa
M - doprawić odrobiną cząbru i garam masali w zależności od tego, jak bardzo indyjską chcemy mieć potrawę
W- sól, wody odrobinę
D - przecier pomidorowy
Zamieszać i gotowe :)
Doskonałe do kaszy jaglanej, która łagodzić będzie tego smak.
Zalecane spożywanie palcami, jak w Indiach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz