czwartek, 21 stycznia 2016

Kluski śląskie z batatów

           Pochodzę ze śląska. Kiedy byłam młodsza mama bardzo często robiła kluski śląskie...ziemniaki gotowane traktowało się tłuczkiem. Masa przekładana była do miski, uklepana
i podzielona dłonią na 4 równe części. Jedną część wyjmowało się z miski, wsypywało mąkę ziemniaczaną, wbijało jajko, zagniatało, formowało kluski i ja dokonywałam czynności najważniejszej, bez której kluska nie była kluską regionalną ze śląska, tylko zwykłą kluską.
Niezwykłością było bowiem zrobienie dziurki w klusce, przy pomocy końcówki drewnianej łyżki. Cała stolnica klusek byłą wydziurkowana przeze mnie :)
W dorosłym życiu ja sama kluski robię rzadko, a dziś wiem, że często będę robić kluski z batatów.
Bataty pokochałam dzięki współtowarzyszce mojej ostatniej wyprawy do Indii, kiedy to ugościła mnie już w Polsce pieczonymi batatami z dodatkiem kuminu i pieprzy cayenne.
Zmodyfikowałam dziś kluski śląskie, dodałam do smażonej cebulki kumin i mówię temu zdecydowane TAK.
Oto przepis:

Składniki:
2 duże bataty - wychodzi około 860 g.
140 g mąki kukurydzianej
170 g mąki ziemniaczanej
szczypta pieprzu cayenne
szczypta soli himalajskiej
3 łyżki kopiaste płatków drożdżowych
kumin
cebulka
olej ryżowy
kurkuma

Wykonanie:

  1. Bataty umyj dokładnie, osusz, zawiń w folię aluminiową i upiecz przez godzinę w piekarniku w 180 stopniach. U nas zawsze wędrują wraz z chlebem, aby nie używać prądu na dwa kawałki ziemniaka :)
  2. Upieczone bataty wystudź. Możesz spokojnie upiec na noc bataty a zużyć je następnego dnia na obiad. Zdejmij po wystudzeniu z nich skórkę i zblenduj dokładnie - Z.
  3. Do masy dodaj płatki drożdżowe - O, mąkę ziemniaczaną - Z oraz kukurydzianą - Z, szczyptę pieprzu - M oraz soli - W.
  4. Zagnieć masę. Będzie dość rzadka.
  5. Formuj z niej kulki, rozłóż na stolnicy posypanej mąką ziemniaczaną.
  6. Wkładaj na około 4 minuty do gotującej się, wrzącej wody z solą.
  7. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kumin na chwilkę, a następnie cebulkę. Posyp jeszcze pieprzem cayenne oraz kurkumą dla pięknego, żółtego koloru.
Nawet najmłodszy zachwycony...także nie zostaje mi nic innego, jak tylko zachęcić Was do zrobienia :)








4 komentarze:

  1. Czy platki drozdzowe sa koniecznie?
    Czy kluski wyjda rowniez smaczne bez nich?

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że wyjdą równie dobre. Dodaj więcej mąki kukurydzianek, a na przyszłość polecam płatki drożdżowe ze względu na ich ogromne walory zdrowotne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają wspaniale!
    Uwielbiam kluski śląskie, robiłam już z dyni i marchewki, ale z batatów jeszcze nie :(
    Czas to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast mąki kukurydzianej można dodać więcej mąki ziemniaczanej?

    OdpowiedzUsuń