czwartek, 29 września 2011

Pierożki z nadzieniem, jak humus :)

Takie popołudnia, jak wczoraj, to lubię...a najbardziej stanie w kuchni, krzątanie się w fartuszku między mąką a ciecierzycą...uwielbiam fantazję, jaka mnie nachodzi podczas pichcenia...j widok Olunia, jak zasuwa zdrowe pierożki...


Składniki:
Ciasto: mąka pszenna razowa typ 1850, mąka orkiszowa, woda, sól, kurkuma, 
Farsz: ciecierzyca, tahini, cebulka, marchewka, oliwa z oliwek,  mąka kukurydziana, ząbki czosnku


Przyprawy:
Do farszu:
sól, pieprz kolorowy


Wykonanie:
Ciasto:
D - mąkę orkiszową i pszenną połączyć ze sobą
O - szczypta kurkumy
Z - odrobina oliwy
M - szczypta pieprzu
Z - woda i sól, zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować i wykrawać kółeczka


Farsz:
Z - ugotować ciecierzycę, zblendować, dodać tahini
Do tego dodać połączoną oliwę z mąką kukurydzianą, zamiast jajka
M - zawartość patelni, na której w odrobinie oliwy zeszkliłam cebulkę, dodałam marchewkę i czosnek
W - sól do smaku


Farsz nakładać do kółek,zawinąć ładnie i ugotować :D






1 komentarz:

  1. uwielbiam lepić pierogi i jeść tez ,a takie jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń