niedziela, 9 listopada 2014

Pyszny gulasz z czarną fasolą i mlekiem kokosowym...na ostro!

Chilli...czarna fasola...czosnek...skąpane  mleku kokosowym. Pycha!! 



A do tego w duecie słodka kasza jaglana. Fajne towarzystwo. I na pewno niezapomniany smak.
Kiedy na dworze plucha i temperatura nie chce za nic na świecie rosnąć chyba dobrze tak się rozgrzać chilli, jednak zachować w potrawie zapach lata z mleka kokosowego.
Dla mnie niewątpliwie smak kokosa zawsze będzie się wiązał z Indiami. Tam zasmakowałam go po raz pierwszy. I tam się w nim zakochałam. I od tego czasu próbuję jakoś w codziennej kuchni przemycić jego smak i genialna konsystencję mleka kokosowego.

Składniki:
szklanka czarnej fasoli namoczonej na noc i ugotowanej w osolonej wodzie
dwie papryki
pół puszki mleka kokosowego
1/4 dużej papryczki chilli
dwie mniejsze lib jedna większa cebula
czosnek - 2 większe ząbki
sos sojowy
olej ryżowy
czarna gorczyca
szczypta curry
sól himalajska
natka pietruszki
kurkuma
pieprz

Wykonanie:

  1. Rozgrzej rondel, wlej olej ryżowy - Z
  2. Dorzuć cebulę pokrojoną w pióra - M
  3. Podsmaż aż zacznie ładnie się rumienić, dodaj czarną gorczycę i czosnek - M
  4. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę - Z
  5. Szczyptę curry, papryczki chilli pokrojonej w drobne paseczki i  pieprzu - M
  6. Sól  i sos sojowy - W
  7. Podduś wszystko około 10 minut bez przykrycia,a  drugie tyle z przykryciem.
  8. Dodaj fasolę czarną - W 
  9. Natkę pietruszki - D
  10. Szczyptę kurkumy - O
  11. Mleko kokosowe - Z
Zajadaj z kaszą, makaronem, chlebem...z czym masz ochotę :)










Zerknij też na ...

4 komentarze:

  1. ostatnio odkryłam czarną fasolę - wyjątkowy smak
    Twoje danie z pewnością wypróbuję
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie i jest wg 5 przemian! Super ;) Skorzystam na pewno z przepisu! Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie przepisy są wg pięciu przemian :) Miło, że skorzystasz :)

      Usuń