Chilli...czarna fasola...czosnek...skąpane mleku kokosowym. Pycha!!
A do tego w duecie słodka kasza jaglana. Fajne towarzystwo. I na pewno niezapomniany smak.
Kiedy na dworze plucha i temperatura nie chce za nic na świecie rosnąć chyba dobrze tak się rozgrzać chilli, jednak zachować w potrawie zapach lata z mleka kokosowego.
Dla mnie niewątpliwie smak kokosa zawsze będzie się wiązał z Indiami. Tam zasmakowałam go po raz pierwszy. I tam się w nim zakochałam. I od tego czasu próbuję jakoś w codziennej kuchni przemycić jego smak i genialna konsystencję mleka kokosowego.
Składniki:
szklanka czarnej fasoli namoczonej na noc i ugotowanej w osolonej wodzie
dwie papryki
pół puszki mleka kokosowego
1/4 dużej papryczki chilli
dwie mniejsze lib jedna większa cebula
czosnek - 2 większe ząbki
sos sojowy
olej ryżowy
czarna gorczyca
szczypta curry
sól himalajska
natka pietruszki
kurkuma
pieprz
Wykonanie:
Zerknij też na ...
A do tego w duecie słodka kasza jaglana. Fajne towarzystwo. I na pewno niezapomniany smak.
Kiedy na dworze plucha i temperatura nie chce za nic na świecie rosnąć chyba dobrze tak się rozgrzać chilli, jednak zachować w potrawie zapach lata z mleka kokosowego.
Dla mnie niewątpliwie smak kokosa zawsze będzie się wiązał z Indiami. Tam zasmakowałam go po raz pierwszy. I tam się w nim zakochałam. I od tego czasu próbuję jakoś w codziennej kuchni przemycić jego smak i genialna konsystencję mleka kokosowego.
Składniki:
szklanka czarnej fasoli namoczonej na noc i ugotowanej w osolonej wodzie
dwie papryki
pół puszki mleka kokosowego
1/4 dużej papryczki chilli
dwie mniejsze lib jedna większa cebula
czosnek - 2 większe ząbki
sos sojowy
olej ryżowy
czarna gorczyca
szczypta curry
sól himalajska
natka pietruszki
kurkuma
pieprz
Wykonanie:
- Rozgrzej rondel, wlej olej ryżowy - Z
- Dorzuć cebulę pokrojoną w pióra - M
- Podsmaż aż zacznie ładnie się rumienić, dodaj czarną gorczycę i czosnek - M
- Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę - Z
- Szczyptę curry, papryczki chilli pokrojonej w drobne paseczki i pieprzu - M
- Sól i sos sojowy - W
- Podduś wszystko około 10 minut bez przykrycia,a drugie tyle z przykryciem.
- Dodaj fasolę czarną - W
- Natkę pietruszki - D
- Szczyptę kurkumy - O
- Mleko kokosowe - Z
Zajadaj z kaszą, makaronem, chlebem...z czym masz ochotę :)
ostatnio odkryłam czarną fasolę - wyjątkowy smak
OdpowiedzUsuńTwoje danie z pewnością wypróbuję
pozdrawiam :)
Pozdrawiam i życzę smacznego :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i jest wg 5 przemian! Super ;) Skorzystam na pewno z przepisu! Dzięki
OdpowiedzUsuńWszystkie przepisy są wg pięciu przemian :) Miło, że skorzystasz :)
Usuń