czwartek, 14 listopada 2013

Ciasteczka z orzeszkami

Takich modyfikacji pewnie będzie troszkę...bo pieczenie tak szybkich ciasteczek, w czasie, kiedy Ukochany kroi warzywa na parę...ja w międzyczasie szybki sklejam ciasteczka, do pieca...na wycieczkę rowerową w sam raz.
Chodzi mi jeszcze po głowie na najbliższy czas inna forma ciasteczek...ale póki co dzielę się tym...

Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej grubej
3/4 szklanki cukru brązowego
1/3 szklanki oleju
garść rodzynek
garść orzechów ziemnych
szczypta cynamonu
Pół łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody oczyszczonej
Łyżka mąki jaglanej
Łyżka zmielonego siemienia lnianego
Szklanka kawy zbożowej
szczypta kurkumy
łyżka karobu, inuliny

Wykonanie:

  1. Do miski wrzucić proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną (W) i wymieszać dokładnie z suchymi składnikami podanymi poniżej.
  2. W misce rozmieszać mąkę orkiszową (D)
  3. Szczypta kurkumy (O)
  4. Karob (O)
  5. Inulina (Z)
  6. Zaparzyć kawę zbożową ze świeżo zmielonym siemieniem lnianym (Z)
  7. Garść rodzynek, orzechów ziemnych (Z)
  8. Olej, cukier (Z)
  9. Maka jaglana (Z)
  10. Szczypta cynamonu (M)
  11. Szybko wymieszać, włożyć do piekarnika na 15 minut na 180 stopni.




Na wycieczkę rowerową były jak znalazł...


Zerknij też na ...

3 komentarze:

  1. Wyglądają cudownie, najbardziej lubię takie naturalne, nieidealne. W przepisie podmieniłabym tylko orzechy ziemne np. na laskowe albo włoskie, i mam strzał w dziesiątkę dla swojego podniebienia. Zwłaszcza, że postanowiłam jakiś czas temu zapoznać się trochę bliżej z KPP, ale coś mi nie idzie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Marianno...chwila spokoju i wszystko się uda. KPP jest piękna, prosta i niezwykle aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń