wtorek, 16 lipca 2013

Kotlety nie moje :)

Czyli połączenie w doskonałych proporcjach białej, namoczonej tylko soczewicy i kaszy jaglanej...Jarek zdradza szczegóły tych jakże pysznych kotletów.

Po bardzo pracowitych dwóch dniach na warsztatach w HAPPYlandii wróciłam do domu i usłyaszałam obetnicę, że w weekend dla nas stery w kuchni przejmuje Jarek. Nie powiem...cieszyłam się, bo znów ja czegoś będę mogła się poduczyć, znów posłuchać na temat właściwych proporcji, o Jego doświadczeniach w robieniu kotletów w takim zestawieniu.
Ponoć kluczem jest proporcja 1:1 kasza i soczewica...

  1. Soczewicę namocz...zmiksuj, dodaj kaszę, ale już bez miksowania - Z
  2. Na patelni na odrobinie oliwy podsmaż cebulki odrobinę i pieczarek, oprusz pieprzem, dodaj szczyptę garam masali - M
  3. Połącz z kaszą i soczewicą, dopraw solą - W
  4. Dodaj pokrojoną natke pietruszki - D
  5. Oprusz kurkumą - O



Smacznego...wyszły naprawdę genialne. Smazone na patelni doskonale nabrały konsystencji kotleta, ktory nie jest delikatny...pomyśleliśmy sobie, że doskonale pasowałyby do burgerów.
A ten temat myślę, że stoi przed nami otworem. Kiedy wrócicimy z wakacji zabiorę się za próbę upieczenia bułek, pełnoziarnistych...ech, do tego czasu zostaje mi tylko rozejrzeć się za doskonałymi przepisami na bułki na zakwasie :)...a może macie dośwadczenia w temacie...piszcie śmiało 
ania.kedzierska@gmail.com

3 komentarze:

  1. http://feed-me-and-then-become-my-friend.blogspot.com/2013/07/penoziarniste-buki-burgerowe.html

    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrozumiałam, że kasza jaglana jest tylko podprażona, ale surowa, tak. Czy późniejsze smażenie bez wody jest w stanie to wszystko ugotować?

    OdpowiedzUsuń