Czyli połączenie w doskonałych proporcjach białej, namoczonej tylko soczewicy i kaszy jaglanej...Jarek zdradza szczegóły tych jakże pysznych kotletów.
Po bardzo pracowitych dwóch dniach na warsztatach w HAPPYlandii wróciłam do domu i usłyaszałam obetnicę, że w weekend dla nas stery w kuchni przejmuje Jarek. Nie powiem...cieszyłam się, bo znów ja czegoś będę mogła się poduczyć, znów posłuchać na temat właściwych proporcji, o Jego doświadczeniach w robieniu kotletów w takim zestawieniu.
Ponoć kluczem jest proporcja 1:1 kasza i soczewica...
Po bardzo pracowitych dwóch dniach na warsztatach w HAPPYlandii wróciłam do domu i usłyaszałam obetnicę, że w weekend dla nas stery w kuchni przejmuje Jarek. Nie powiem...cieszyłam się, bo znów ja czegoś będę mogła się poduczyć, znów posłuchać na temat właściwych proporcji, o Jego doświadczeniach w robieniu kotletów w takim zestawieniu.
Ponoć kluczem jest proporcja 1:1 kasza i soczewica...
- Soczewicę namocz...zmiksuj, dodaj kaszę, ale już bez miksowania - Z
- Na patelni na odrobinie oliwy podsmaż cebulki odrobinę i pieczarek, oprusz pieprzem, dodaj szczyptę garam masali - M
- Połącz z kaszą i soczewicą, dopraw solą - W
- Dodaj pokrojoną natke pietruszki - D
- Oprusz kurkumą - O
Smacznego...wyszły naprawdę genialne. Smazone na patelni doskonale nabrały konsystencji kotleta, ktory nie jest delikatny...pomyśleliśmy sobie, że doskonale pasowałyby do burgerów.
A ten temat myślę, że stoi przed nami otworem. Kiedy wrócicimy z wakacji zabiorę się za próbę upieczenia bułek, pełnoziarnistych...ech, do tego czasu zostaje mi tylko rozejrzeć się za doskonałymi przepisami na bułki na zakwasie :)...a może macie dośwadczenia w temacie...piszcie śmiało
ania.kedzierska@gmail.com
http://feed-me-and-then-become-my-friend.blogspot.com/2013/07/penoziarniste-buki-burgerowe.html
OdpowiedzUsuń:)
Dzięki :*
OdpowiedzUsuńZrozumiałam, że kasza jaglana jest tylko podprażona, ale surowa, tak. Czy późniejsze smażenie bez wody jest w stanie to wszystko ugotować?
OdpowiedzUsuń