Kolejny eksperyment...udany, w nowych foremeczkach na dodatek...
Robienie biszkoptu jest dla mnie czystą przyjemnością...15 minut miksowania, 40 min pieczenia, a ile radości w domu z bliskimi.
Warto, jak widać mieć w domu mleko zbożowe. U mnie tym razem powstało mleko sojowo-konopne.
W maszynie do robienia mleka zbożowego zrobiłam mleko z soji i połączyłam to z nasionami konopi jadalnych.
Konopie jadalne to doskonały pokarm dla ludzi o niskim spożyciu kwasów tłuszczowych, a także idealny dla sportowców. Nasiona konopi są jedynymi z jadalnych nasion zawierających kwas gamma-linolenowy (GLA). Nasiona konopi są bardzo pożywne, są dobrym źródłem białka, które lepiej smakuje i wchłania się niż to w soi. Zawsze były terapeutycznym środkiem odżywczym, ponieważ poprzez wzmocnienie układu odpornościowego, wzrasta odporność na infekcje oraz powstawanie nieprawidłowych komórek nowotworowych. Kwas gamma-linolenowy zawarty w oleju reguluje poziom lipidów we krwi, a tym samym zapobiega miażdżycy, zawałom serca oraz udarom.
I tu chyba już nic nie muszę mówić na temat konopi...ale za to podam przepis na biszkopciki...tak sobie myśleliśmy wczoraj, że to doskonałe ciasto, jako podkład pod tort wegański...
Robienie biszkoptu jest dla mnie czystą przyjemnością...15 minut miksowania, 40 min pieczenia, a ile radości w domu z bliskimi.
Warto, jak widać mieć w domu mleko zbożowe. U mnie tym razem powstało mleko sojowo-konopne.
W maszynie do robienia mleka zbożowego zrobiłam mleko z soji i połączyłam to z nasionami konopi jadalnych.
Konopie jadalne to doskonały pokarm dla ludzi o niskim spożyciu kwasów tłuszczowych, a także idealny dla sportowców. Nasiona konopi są jedynymi z jadalnych nasion zawierających kwas gamma-linolenowy (GLA). Nasiona konopi są bardzo pożywne, są dobrym źródłem białka, które lepiej smakuje i wchłania się niż to w soi. Zawsze były terapeutycznym środkiem odżywczym, ponieważ poprzez wzmocnienie układu odpornościowego, wzrasta odporność na infekcje oraz powstawanie nieprawidłowych komórek nowotworowych. Kwas gamma-linolenowy zawarty w oleju reguluje poziom lipidów we krwi, a tym samym zapobiega miażdżycy, zawałom serca oraz udarom.
I tu chyba już nic nie muszę mówić na temat konopi...ale za to podam przepis na biszkopciki...tak sobie myśleliśmy wczoraj, że to doskonałe ciasto, jako podkład pod tort wegański...
- Mleko - 1 większy kubek zalałam dwoma łyżkami octu jabłkowego i zostawiłam na 10-15 minut.
- W misce pomieszałam dwa duże kubki mąki orkiszowej drobnej - D, szczypta kurkumy - O, łyżkę maku, solidną garść owoców goji - Z, szczyptę cynamonu - M, pół łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia - W
- W misce drugiej połączyłam pół kubka cukru brązowego, który zmieliłam w młynku, z 6 łyżkami oleju - Z
- Posypałam olej szczyptą cynamonu - M
- Wsypałam pół części produktów suchych, wlałam pół kubka mleka z octem, dosypałam resztę mąki i połączyłam z resztką mleka.
- Jeśli wyszło zbyt gęste proponuję dolać odrobinę wody na koniec.
- Następnie kilka kropli soku z cytryny - D
- A na koniec dodać łyżkę karobu - O
Zerknij też na ...
o jakie fajne :D
OdpowiedzUsuńa jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńświetne po prostu:)
OdpowiedzUsuńWegańskie wypieki coraz bardziej mnie cieszą...wreszcie potrzeba słodkości zaspokojona i zero wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńa czy można czymś zastąpić makę orkiszową? bo akurat takie nie mam na stanie, która lepsza jest według Ciebie - pszenna, żytnia czy może gryczana?
OdpowiedzUsuńPszenna może być, z innymi nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń