Pochodzę ze śląska. Kiedy byłam młodsza mama bardzo często robiła kluski śląskie...ziemniaki gotowane traktowało się tłuczkiem. Masa przekładana była do miski, uklepana
i podzielona dłonią na 4 równe części. Jedną część wyjmowało się z miski, wsypywało mąkę ziemniaczaną, wbijało jajko, zagniatało, formowało kluski i ja dokonywałam czynności najważniejszej, bez której kluska nie była kluską regionalną ze śląska, tylko zwykłą kluską.
i podzielona dłonią na 4 równe części. Jedną część wyjmowało się z miski, wsypywało mąkę ziemniaczaną, wbijało jajko, zagniatało, formowało kluski i ja dokonywałam czynności najważniejszej, bez której kluska nie była kluską regionalną ze śląska, tylko zwykłą kluską.
Niezwykłością było bowiem zrobienie dziurki w klusce, przy pomocy końcówki drewnianej łyżki. Cała stolnica klusek byłą wydziurkowana przeze mnie :)
W dorosłym życiu ja sama kluski robię rzadko, a dziś wiem, że często będę robić kluski z batatów.
Bataty pokochałam dzięki współtowarzyszce mojej ostatniej wyprawy do Indii, kiedy to ugościła mnie już w Polsce pieczonymi batatami z dodatkiem kuminu i pieprzy cayenne.
Zmodyfikowałam dziś kluski śląskie, dodałam do smażonej cebulki kumin i mówię temu zdecydowane TAK.
Oto przepis:
Składniki:
2 duże bataty - wychodzi około 860 g.
140 g mąki kukurydzianej
170 g mąki ziemniaczanej
szczypta pieprzu cayenne
szczypta soli himalajskiej
3 łyżki kopiaste płatków drożdżowych
kumin
cebulka
olej ryżowy
kurkuma
Wykonanie:
- Bataty umyj dokładnie, osusz, zawiń w folię aluminiową i upiecz przez godzinę w piekarniku w 180 stopniach. U nas zawsze wędrują wraz z chlebem, aby nie używać prądu na dwa kawałki ziemniaka :)
- Upieczone bataty wystudź. Możesz spokojnie upiec na noc bataty a zużyć je następnego dnia na obiad. Zdejmij po wystudzeniu z nich skórkę i zblenduj dokładnie - Z.
- Do masy dodaj płatki drożdżowe - O, mąkę ziemniaczaną - Z oraz kukurydzianą - Z, szczyptę pieprzu - M oraz soli - W.
- Zagnieć masę. Będzie dość rzadka.
- Formuj z niej kulki, rozłóż na stolnicy posypanej mąką ziemniaczaną.
- Wkładaj na około 4 minuty do gotującej się, wrzącej wody z solą.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kumin na chwilkę, a następnie cebulkę. Posyp jeszcze pieprzem cayenne oraz kurkumą dla pięknego, żółtego koloru.
Nawet najmłodszy zachwycony...także nie zostaje mi nic innego, jak tylko zachęcić Was do zrobienia :)
Czy platki drozdzowe sa koniecznie?
OdpowiedzUsuńCzy kluski wyjda rowniez smaczne bez nich?
Myślę, że wyjdą równie dobre. Dodaj więcej mąki kukurydzianek, a na przyszłość polecam płatki drożdżowe ze względu na ich ogromne walory zdrowotne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kluski śląskie, robiłam już z dyni i marchewki, ale z batatów jeszcze nie :(
Czas to zmienić!
Czy zamiast mąki kukurydzianej można dodać więcej mąki ziemniaczanej?
OdpowiedzUsuń