Wywczasowana, wypoczęta...wracam :)
Na Chorwacji objedliśmy się świeżą cukinią. Kukurydzy w tym roku było mniej, ta nasza krajowa jest jednak o niebo lepsza od chorwackiej.
Pokochaliśmy ajvar...myślę, że kiedy skończą się zapasy, które zrobiliśmy, będę robć go sama, sukcesywnie, będę kombinować z dodatkami...i tymi działaniami nie omieszkam się podzielić, gdyż okazało się, domownikom ajwar bardzo zasmakował.
Do smażonych ziemniaczków...pychotka. Ostatnio dodałam go dwie łyżki do kaszy jęczmiennej...wyszło pysznie.
Póki co, wczoraj wspólnie gotowaliśmy. Ja najpierw ogórkową, a później wspólnie leczo.
Białą fasolę namoczyliśmy, a warzywa podsmażał Jarek, to Jego pomysł i jak dla mnie, genialny...warzywa podczas lekkiego podsmażania pozbyły wodę wody, nabrały wyrazu...i genialnego zapach, który połączony ze świeżą bazylią i oregano dał nam naprawdę mnóstwo radości.
Składniki:
250 g białej fasoli jaś namoczonej wcześniej i ugotowanej w osolonej wodzie
pół większej cukinii
4 pomidory
i kabaczek
pół patisona
die papryki - żółta i czerwona
odrobinę kalafiora
sos sojowy
sól
pieprz cytrynowy
kurkuma
asafetyda
świeża bazylia i oregano
trzy ząbki czosnku
dwie cebule - czerwona i biała
olej ryżowy
Wykonanie:
Na Chorwacji objedliśmy się świeżą cukinią. Kukurydzy w tym roku było mniej, ta nasza krajowa jest jednak o niebo lepsza od chorwackiej.
Pokochaliśmy ajvar...myślę, że kiedy skończą się zapasy, które zrobiliśmy, będę robć go sama, sukcesywnie, będę kombinować z dodatkami...i tymi działaniami nie omieszkam się podzielić, gdyż okazało się, domownikom ajwar bardzo zasmakował.
Do smażonych ziemniaczków...pychotka. Ostatnio dodałam go dwie łyżki do kaszy jęczmiennej...wyszło pysznie.
Póki co, wczoraj wspólnie gotowaliśmy. Ja najpierw ogórkową, a później wspólnie leczo.
Białą fasolę namoczyliśmy, a warzywa podsmażał Jarek, to Jego pomysł i jak dla mnie, genialny...warzywa podczas lekkiego podsmażania pozbyły wodę wody, nabrały wyrazu...i genialnego zapach, który połączony ze świeżą bazylią i oregano dał nam naprawdę mnóstwo radości.
Składniki:
250 g białej fasoli jaś namoczonej wcześniej i ugotowanej w osolonej wodzie
pół większej cukinii
4 pomidory
i kabaczek
pół patisona
die papryki - żółta i czerwona
odrobinę kalafiora
sos sojowy
sól
pieprz cytrynowy
kurkuma
asafetyda
świeża bazylia i oregano
trzy ząbki czosnku
dwie cebule - czerwona i biała
olej ryżowy
Wykonanie:
- Fasolę ugotuj.
- W rondlu na leczo na oleju ryżowym podsmaż cebulkę - Z
- Na mniejszej patelni podsmażaj po kolei:paprykę - kiedy już będzie wystarczająco miękka, przełóż do rondla.
- Cukinię pokrojoną w kosteczkę, patisona obranego ze skóry i z wydrążonymi nasionami oraz kabaczka. Zawartość przełóż do rondla.
- Na koniec pomidory obrane ze skóry, pokrojone w ćwiartki na patelnię. Do tego wrzucić pokrojone w plasterki ząbki czosnku, szczyptę pieprzu (M), sól (W) i bazylię (D). Poddusi c chwilkę, dodać szczyptę kurkumy.
- Wrzucić do rondla.
- Zawartość rondla postawić na lekkie wspólne duszenie, aby aromaty naszły na siebie.
- Dodać kalafior rozdrobniony w małe różyczki (Z)
- Szczyptę pieprzu ja użyłam pomarańczowego, asafetydy (M)
- Sól i sos sojowy (W)
- Posiekane drobno oregano (D)
- Szczypta kurkumy (O)
Podaliśmy z kaszą gryczaną...pychotka :) czego i Wam życzymy.
Wspólne gotowanie i tworzenie potraw bardzo buduje relacje międzyludzkie...zatem zachęcam...
fantastyczne!
OdpowiedzUsuń...no takiego"zestawu" jeszcze nie jadłam,jako weganka pora zrobić,mam wyobrażenie..i ślinotok.
OdpowiedzUsuń