środa, 11 czerwca 2014

Jedna z prostszych i pyszniejszych zup...koperkowo-ogórkowa

Kiszę ogórki namiętnie tej wiosny...
kupiony w zeszłym roku "buncloczek" do kiszenia sprawdza się w tym sezonie doskonale. Wystarczy zakupić 2 kg ogórków, piękny polski różowy czosnek, chrzanu kawałek, koperek i wsypać ekologiczną przyprawę do ogórków i sól kamienną.

Przygotowanie ogórków do kiszenia:


  1. Zagotować 1,5 litra wody i wsypać do niej po ugotowaniu 1,5 kopiastej łyżki soli kamiennej. Zostawić do ostygnięcia.
  2. W międzyczasie umyć ogórki, powkładać je na stojąco do garnka, pamiętając, żeby były ułożone dość ciasno, dzięki temu będą bardziej chrupiące.
  3. Zasypać szczyptą przyprawy ekologicznej do kiszenia ogórków, koperek w dość sporej ilości, kilka plasterków chrzanu i czosnku ze 4 duże ząbki. 
  4. Zalać ostudzoną wodą.
  5. Przykryć talerzykiem i dość ciężkim kamieniem, albo słoikiem wypełnionym wodą, albo kamieniami :)
  6. Po około 7 dniach pyszne kiszone, a wcześniej małosolne uzyskacie.


A kiedy ogórki już będą fajnie ukiszone, warto zrobić z nich zupkę z dodatkiem fasoli mung.

Przyszło prawie lato do nas, jeść chce się mniej, ale mimo wszystko należy pamiętać, że nasz organizm potrzebuje składników odżywczych. Zupa i owszem, ale dodajmy do niej jeszcze jakiegoś strączka...będzie pożywna, a my bezpieczni, że zaopatrujemy się w niezbędne nam witaminy i sole mineralne, które tracimy wraz z potem każdego dnia.

Składniki na zupę:
2 litry wody
3 liście laurowe
kilka kulek owocu jałowca
9 młodych ziemniaków
szklanka suchej fasoli mung do namoczenia na noc
3 marchewki
ćwiartka selera
korzeń pietruszki
4 ogórki kiszone i szklanka wody z kiszonych ogórków
i koperek ile chcecie :)
sól
pieprz
trzy gałązki naci lubczyku
1 cebula

Wykonanie:

  1. Wodę wlać do garnka i zagotować.
  2. Wrzucić gałązki lubczyku, liście laurowe i owoc jałowca - O
  3. Pogotować wszystko dokładnie około 10 minut.
  4. Dorzucić seler i pietruszkę pokrojoną w grubszą kostkę po to, aby po wyjęciu je zmiksować na zagęszczacz do zupy - Z
  5. Wrzucić marchew, ziemniaki pokrojone w kostkę - Z
  6. Cebulę pokrojoną w ćwiartkę - M
  7. Fasolę namoczoną na noc - W
  8. Pogotować to wszystko około 15 minut.
  9. Po tym czasie wyjąć duże kawałki selera i pietruszki i zmiksować na gładką masę. Dodać do zupy.
  10. Dodać pieprz - M, sól - W
  11. Po tym czasie dodać wodę z ogórków i ogórki pokrojone w kosteczkę - D
  12. Dodać koperek - D
  13. I smakować...bez opamiętania :)




Zerknij też na ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz